Betakarítás időszaka – szeptember

 

harvest_festivalTele hálával fogadjuk a természet adományait, köszönetet mondunk a fényért, a Nap melegéért, az életet adó esőért, az állatvilág sokszínűségéért,és az ember sokféle módon megnyilvánuló tetterejéért. Így kísér végig minket a <em>hála </em>érzése az egész éven át és ha jól belegondolunk, tulajdonképpen az élet minden területére kiterjed. Az egyike a legfontosabb erényeknek,melyet a gyermekeknél az első hét évben ápolunk, de úgy, hogy az teljesen az utánzáson keresztül vehetik át és tanulhatják meg. A mélyen átvett hálaérzés később az iskolás gyereknél szeretetképességé alakul át, az ifjúkorban pedig továbbalakul cselekvési kedvvé, kötelességtudattá.

Ősszel a köszönetet egy különleges ünneppel kötjük össze,mégpedig év elején, mikor már a mindennapi kenyérhez szükséges összes gabona beérett és betakarításra került.
Ilyenkor az évszakasztalt aranykendővel vagy az ősz színeit hordozó kendővel terítjük le. Kerti és erdei gyümölcsöket , gabonákat csokorba kötve, amit még a nyáron gyűjtöttünk, színes őszi virágokat, és őszi képet is teszünk rá.
A gyerekekkel nagy élmény a termések, levelek, bogyók gyűjtése, amit akár az otthoni évszakasztalra, akár az óvodába lehet vinni.
Ebben az időszakban a mindennapi tevékenységek része a termések és a búza feldolgozása.