Tavaszi ünnepkör – Húsvét

    

Húsvét

A húsvét tulajdonképpeni tartalma a halál és a feltámadás, melynek egyik szimbóluma a mag. Ezért csodálatos, és mélyértelmű tevékenység a gyermekkel magot ültetni a Húsvétot megelőző időszakban. Így készülünk a Húsvéti kis kertecskénkkel, melybe az ősszel leszemezett, és otthon őrzött búzát ültetjük a kis búzászsákjainkból. A búzás kertecskénkben megjelenik a nyúl és a tojás is, mit a Húsvét örök szimbólumai. A nyúl az önzetlenséget jelképezi, a feláldozást. A krisztusi példát tehát így tudjuk közelivé tenni a gyermekek számára.

Amikor a szünet után először jönnek a gyermekek, tapasztalhatják, hogy itt az óvodában is Húsvét volt. Az évszakasztal mellett egy fácska áll, melyre annyi tojás van felakasztva, ahány nap eltelt Húsvét óta. A fehér tojások egy kosárban várják, hogy húsvéti tojássá változzanak át, és felkerüljenek a fácskára. A Húsvét utáni 40 napot (Mennybemenetelig) érzékeltetjük a tojások akasztásával.

Ritmikus körjáték

A húsvéti időszakban is kapcsolódunk a természet és változásainak versekkel, dalokkal történő megjelenítéséhez. A magyar népszokások dalai, versei közül is válogatunk, így ápolva a kapcsolatot a hagyományainkkal. Az ünnephez kapcsolódva a körjátékban a szimbólumokat is megjelenítjük: pl. a nyúl alakja, melynek mozgását, szokásait, gyorsaságát ezen a módon hozzuk a gyermekekhez közelebb.

Mese

A húsvéti időszak meséiben megjelenik az átváltozás, a halál-feltámadás képe.

Az ünnepkör tevékenységei

Húsvéti kertecskét készítünk egy agyagtálkába, amibe földet morzsolgatunk és búzamagot ültetünk. A kertben elültetjük a veteményeinket és folyamatosan gondozzuk őket, figyeljük növekedésüket.

A szabad játékidőben az alábbi játékok szoktak megjelenni:

A szabad játékban sütnek, főznek, takarítanak és vendégeket várnak a gyermekek. A szabadban fogócskáznak, fára másznak és hintáznak.

Mennybemenetel és Pünkösd

A Mennybemenetelkor arra emlékezünk, hogy Krisztus 40 napig jelen volt tanítványainál, majd a 40. napon új dimenzióba költözött. A Mennybementel napján a 40 színes tojás aranyszínűvé változik. Az ünnephez tartozó szimbólumok, melyekkel közelkerülünk az ünnep tartalmához: pillangó (a teljes metamorfózist szimbolizálják), pittypang, szappanbuborék. Az ünnepen fehér ruhát viselünk, „selyemszárnyakkal” repkedünk, óriás buborékokat fújunk, és madártollat táncoltatunk.

Pünkösdkor a magyar népi hagyomány szerint pünkösdi királynét és királyt választunk.

Ritmikus körjáték

Az időszak jelképeit, az időjárást, az évszak változásait jelenítjük meg körjátékainkban. Így kifejezetten mozgással párosítva: pillangó – repkedés, szél – hajlongás, tekeredés, eső – ujjmozgás, kopogás. Néphagyományainkban fellelhető párválasztásos játékokat játszunk.

Mese

Az időszak meséiben szintén az átváltozás, a halál-feltámadás, a levegő és tűz minőség jelenik meg.

Az ünnepkör tevékenységei

Gyapjúpillangót készítünk és reptetünk, pittypangot fújunk, gyermekláncfűből koszorút készítünk.

A szabad játékidőben az alábbi játékok szoktak megjelenni:

A húsvéti szünet után a teljes délelőttöt kint töltjük a gyerekekkel. Ez számtalan lehetőséget rejt a nagy mozgások terén, mely harmóniában van a természet kivirágzásával, újjászületésével.