Vízkereszt – Három királyok

Vízkereszt – Három királyok haromkiralyok

A karácsonyi ünnepkört a Vízkereszt zárja, a Három királyok időszaka. A téli szünetből visszatérve elevenítjük meg délelőttönként a Három király történetét egy másik aspektusból. A Három királyok oldaláról közelítünk, mivel a Három királyok más minőséget jelenít meg a gyermekek számára. Ez a minőség az égi bölcsességet, a jövőbe látás tudományát jelenti. Így élhetik át a gyermekek a születés két pólusát. Az ünnepkör másik része a Vízkereszt, vagyis a megkeresztelkedés, ami új lehetőséget hordoz. Ez a reménysugár a csillagok időszakát hozza el nekünk. A csillag az Isten Fiának szellemi jelenléte, amely a gyermekre világított. Ezért ennek az ünnepnek a szimbóluma a csillag. Ebben az időszakban a télre is odafigyelünk, és megpróbálunk minden a tél adta lehetőséget kihasználni a gyermekekkel, így közelítve a természethez(pl. jégfestés).

WP_20170118_08_12_00_Pro

A magyar hagyományokhoz kapcsolódva ebben az időszakban kezdjük el a gyermekekkel a gyapjúmunkákat a különféle fonások és körmöcskék segítségével.

 

Ritmikus körjáték

Három királyok játék eljátszása. Téllel kapcsolatos mondókákat, verseket, dalokat választunk. Olyan mozdulatokkal kísérjük ezeket, melyek bentről kifelé indulnak, ill. az évszakhoz, a téli játékokhoz kapcsolódnak.

Mese

Az ünnepkör tartalmához kapcsolódva olyan mesét választunk, amiben a bölcsesség, a jövőbe látás tudománya, a szeretet, egészség-gazdagság megjelenik.

Lumia Selfie alkalmazással készítve

 Az ünnepkör tevékenységei 

Színes selyempapírból csillagokat hajtogatunk, melyekkel az ablakokat díszítjük. Ebben az időszakban a gyermekek körmöcskén kötőket vagy különböző fonásokat készítenek.

A szabad játékidőben az alábbi játékok szoktak megjelenni:

A szabad játékban továbbra is jelen van a bábozás. A fiúk egyre magasabbra építenek, hogy elérjék a csillagokat. A lányok az elkészült kötőkkel új ruhába öltöznek és kézimunkákkal foglalkoznak.