Aktuális időszakunk – Ünnepünk

Tavaszi ünnepkör:

Húsvét

A húsvét tulajdonképpeni tartalma a halál és a feltámadás, melynek egyik szimbóluma a mag. Ezért csodálatos, és mély értelmű tevékenység a gyermekkel magot ültetni a Húsvétot megelőző időszakban. Így készülünk a Húsvéti kis kertecskénkkel, melybe az ősszel leszemezett, és otthon őrzött búzát ültetjük a kis búzászsákjainkból. A búzás kertecskénkben megjelenik a nyúl és a tojás is, mit a Húsvét örök szimbólumai. A nyúl az önzetlenséget jelképezi, a feláldozást. A krisztusi példát tehát így tudjuk közelivé tenni a gyermekek számára.

Amikor a szünet után először jönnek a gyermekek, tapasztalhatják, hogy itt az óvodában is Húsvét volt. Az évszakasztal mellett egy fácska áll, melyre annyi tojás van felakasztva, ahány nap eltelt Húsvét óta. A fehér tojások egy kosárban várják, hogy húsvéti tojássá változzanak át, és felkerüljenek a fácskára. A Húsvét utáni 40 napot (Mennybemenetelig) érzékeltetjük a tojások akasztásával.

Ritmikus körjáték

A húsvéti időszakban is kapcsolódunk a természet és változásainak versekkel, dalokkal történő megjelenítéséhez. A magyar népszokások dalai, versei közül is válogatunk, így ápolva a kapcsolatot a hagyományainkkal. Az ünnephez kapcsolódva a körjátékban a szimbólumokat is megjelenítjük: pl. a nyúl alakja, melynek mozgását, szokásait, gyorsaságát ezen a módon hozzuk a gyermekekhez közelebb.

Mese

A húsvéti időszak meséiben megjelenik az átváltozás, a halál-feltámadás képe.

Az ünnepkör tevékenységei

Húsvéti kertecskét készítünk egy agyagtálkába, amibe földet morzsolgatunk és búzamagot ültetünk. A kertben elültetjük a veteményeinket és folyamatosan gondozzuk őket, figyeljük növekedésüket.

A szabad játékidőben az alábbi játékok szoktak megjelenni:

A szabad játékban sütnek, főznek, takarítanak és vendégeket várnak a gyermekek. A szabadban fogócskáznak, fára másznak és hintáznak.